środa, 14 marca 2018

Kotlety szarpane - Przepis

Jednym z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie piersi z kurczaka są tzw. kotlety szarpane, czyli filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę wymieszany w mącznym cieście. Takie kotlety można przyrządzać z różnymi dodatkami np. z pieczarkami, serem żółtym, ziołami i zieleniną, warzywami typu papryka i innymi składnikami według uznania. A dziś prosty przepis na kotlety z samego kurczaka bez dodatków.

pierś z kurczaka, filet, kotlety szarpane, kotlety w cieście, pomysł na obiad, przepis, blog, kulinaria, kuchnia


Składniki:

- pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej, pszennej
- 3 łyżki majonezu
- vegeta lub sól, pieprz i inne przyprawy według uznania 


Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić dobrze vegetą (ok pół łyżki) lub solą, pieprzem i innymi przyprawami (jeśli nie stosujecie vegety), następnie pozostawić na godzinę w lodówce. Do oddzielnej miseczki wbić jajka i dobrze je roztrzepać, następnie dodać majonez i wymieszać, a na koniec mąkę i mieszać/trzepać widelcem, by powstało jednolite ciasto.
Do przygotowanego ciasta dodać pokrojone mięso, wymieszać i nakładać małą chochelką na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki, takie jak racuchy. Ważne, by nie nalewać dużej ilości ciasta, gdyż kotlety rozrastają się podczas smażenia. Piec na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówkami na obiad, lub kolację. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz