Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej, pszennej
- 3 łyżki majonezu
- vegeta lub sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić dobrze vegetą (ok pół łyżki) lub solą, pieprzem i innymi przyprawami (jeśli nie stosujecie vegety), następnie pozostawić na godzinę w lodówce. Do oddzielnej miseczki wbić jajka i dobrze je roztrzepać, następnie dodać majonez i wymieszać, a na koniec mąkę i mieszać/trzepać widelcem, by powstało jednolite ciasto.
Do przygotowanego ciasta dodać pokrojone mięso, wymieszać i nakładać małą chochelką na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki, takie jak racuchy. Ważne, by nie nalewać dużej ilości ciasta, gdyż kotlety rozrastają się podczas smażenia. Piec na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówkami na obiad, lub kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz